Sandvik? Dat is de Zweedse trendsetter als het gaat om de ontwikkeling en de productie van onder meer gereedschappen en bewakingsmethoden. Onder meer, want wat doet Sandvik eigenlijk niet? Het merk is een begrip en kent een historie van meer dan een eeuw. Rustig achterover leunen is er echter niet bij, want nog steeds ontwikkelt het bedrijf zich volop.

Sandvik en de magische grens van een omzet van meer dan honderd miljard euro

Dat aan die ontwikkeling nog geen einde is gekomen bewees wel het jaar 2018. Toen werd de magische grens van honderd miljard omzet gepasseerd en dat betekende opnieuw weer een mijlpaal voor de Zweedse gigant. Het was 1862 toen Goran Frederik Goransson een onderneming startte die hij Sandvik noemde. Dat zijn bedrijf later onmisbaar zou worden voor met name de metaalverwerkende industrie had hij toen niet kunnen bevroeden. Zoals Sandvik dat ook zou worden voor zowel de constructie- als de mijnbouw.

Steeds naar een nog hoger plan tillen

Het bedrijf slaagt er telkens opnieuw in om de normen die gelden voor de industrie naar een nog hoger plan te tillen, zeker als het gaat om de metaalbewerkingsindustrie. Telkens weer komt het merk met innovaties op de proppen, zoals het tegenwoordig ook de beste producten levert voor industriële verwarming. Bij dit bedrijf hebben ondertussen meer dan 40.000 mensen een baan en bestaat de afzetmarkt ondertussen uit meer dan 150 landen.

Het Bessemer Steel proces commercieel maken

Tekenend voor het merk was wel dat het er in slaagde om als eerste het Bessemer Steel proces commercieel te maken. Dit proces haalde staal uit ruwijzer. Het gewonnen staal werd daarna gebruikt bij de ontwikkeling van de open haard oven. Door gebruik te maken van oxidatietechniek werden onzuiverheden weggenomen. Dit door – heel slim- lucht door het gesmolten ijzer te blazen. Door dus te oxideren, stijgt de ijzer temperatuur en blijft het in gesmolten toestand. Daarmee zette Sandvik de toon en was de naam definitief gevestigd en was Sandvik voortaan de standaard.

Voor snijden, breken en slopen

Sandvik is Stockholm, waar het hoofdkantoor van deze grootmacht gevestigd is. Van daaruit biedt het gereedschappen die het mogelijk maken om op industriële wijze metaal te snijden. De gereedschappen zijn vervaardigd van onder meer hardmetaal en diamant. Daarnaast biedt dit bedrijf de beste rots boren die speciaal gemaakt zijn voor de mijn- en constructiebouw. Voor deze specifieke branche helpt Sandvik ook om steeds beter te kunnen snijden, breken en slopen. Voorts ontwikkelde het Zweedse bedrijf roestvaste staalsoorten en legeringen die uitstekend van pas komen in de buizen-, band- en barstaal en producten voor de industriële verwarming.

Nuchter onder het succes

Door de voortdurende ontwikkeling en de doorvoering van steeds weer vernieuwingen kon 2018 met gouden letters in de annalen bij worden geschreven door een recordomzet van meer dan honderd miljard euro. Zelf bleef het merk nuchter onder het enorme succes en schreef het dit vooral toe aan de verbeterde economische situatie. Het bedrijf haalt het overgrote deel van de omzet uit Europa, Noord-Amerika en Azië maken daarnaast ook graag gebruik van de producten en de kennis en innovaties van dit merk. Voor Sandvik tools en zaagmachines kunt u dag en nacht terecht in de website en app van DoALL. DoALL is toegewijd om u van het beste product en service te voorzien.