Een inlegzool of ook wel steunzool, kan een enorme verlichting geven voor mensen die klachten hebben ontwikkeld door een verkeerde voetstand. Dit soort klachten zijn vaak schreef staande heupen of teveel druk op een bepaald ledemaat, waardoor en pijn kan ontstaan in de rug of hiel. Steunzolen kunnen helpen om de voetafwijking enigszins te corrigeren en zo de belasting op de voet te verkleinen.

Een steunzool is er voor iedereen. Een betere drukverdeling kan ook helpen om zwellingen van een voet tegen te gaan. En ook hebben sporters vaak baat bij een inlegzool, omdat deze de vering in hun voeten versterkt en bijvoorbeeld de druk op de voeten en stabiliteit kan verbeteren.

Vroeger werden steunzolen zelfs aan kinderen voorgeschreven in de groeiperiode. Dit omdat deze de spieren en banden van de kinderen zouden ondersteunen tijdens de groeiperiode. Tegenwoordig worden ze echter alleen nog maar aangeraden voor mensen die daadwerkelijk klachten ondervinden, waarbij zooltjes kunnen helpen.

Op maat laten maken of niet?

Nieuwe inlegzolen worden normaal gesproken door een zogeheten podoloog op maat gemaakt. De kosten voor het laten maken kunnen echter al snel boven de 150 euro uitkomen, terwijl dit heel vaak niet nodig is. Zo kun je bijvoorbeeld online veel inlegzolen vinden die vele malen goedkoper zijn, maar die net zo goed werken.

Bij het zoeken naar de juiste inlegzool moet je weten welk voetstand je hebt. Een handig trucje om achter jouw voetstand te komen is door je voet nat te maken en op een vel wit papier te stappen. Je ziet dan op welke plaatsen je voet de grond raakt bij een normale stap. Op basis daarvan kun je dan kijken naar een inlegzool die is gemaakt voor jouw voetstand. Dit kan bijvoorbeeld een doorgezakte voet zijn, maar ook een bekende plat- en of holvoet.

Online bestellen met advies

Wanneer je de stand van je voeten hebt en weet waarvoor je de inlegzolen precies nodig hebt, kun je deze makkelijk online bestellen. Zo kun je bij Podobrace.nl bijvoorbeeld nagaan welke klachten je hebt en welke zooltjes je dan moet hebben. Zo is er duidelijk beschreven hoe de voet er uit ziet (met behulp van de papiertest) en welke pijnklachten met de steunzool kunnen worden verholpen. Je kan indien nodig natuurlijk ook dan nog online contact opnemen met de specialisten van de website. Al met al kun je hiermee heel wat besparen en heb je toch de service die je kan verwachten.