Want een groenlipmossel eet je niet lekker uit een mosselpan met een stukje stokbrood erbij. Een groenlipmossel heeft, als je de diverse media mag geloven, andere goede eigenschappen. Zo zou je je er flink beter van gaan voelen met een kleine dosis per dag. Het zou kunnen werken voor je darmen, je luchtwegen, je hart en je hersenen. Dat zijn nogal claims, maar doe er vooral je voordeel mee. Ik hou het toch lekker bij een mosselpannetje op z’n tijd. Dat is ook al heel gezond en nog lekker ook. De groenlipmossel ziet er wat minder smakelijk uit, al spreken de goede eigenschappen me (natuurlijk) wel aan.

Mosselpannetje voor 2 personen

Koop een grote bak mosselen (ongeveer 3 kilo) en was deze mosselen één voor één. Kijk gelijk goed of de schelp gesloten is of sluit als je er zachtjes tegen tikt. Sluit deze niet: weg ermee. Doe de mosselen, je groentepakket en 200 ml droge witte wijn in een grote pan. Laat, met het deksel erop, koken tot de mosselen zich openen. Om te serveren geef je er natuurlijk (vers) stokbrood met kruidenboter, lekkere sausjes en een salade van groene groenten bij. En dan kan het peuzelen beginnen. Gebruik telkens een schelp als knijper om de mossel uit de schelp te halen. Opent een schelp zich niet? Weg ermee!
Groenlipmossel

Mosselen zijn vaak ondergewaardeerd

Mensen hebben enge verhalen gehoord over voedselvergiftiging en rauwe mosselen. Terwijl het, zoals je hierboven kunt lezen, helemaal niet moeilijk is om mosselen op de juiste manier te bereiden. Oké, dat hierboven is de meest makkelijke manier, maar je moet ergens beginnen, toch? Andere mensen beginnen niet aan mosselen omdat ze er niet al te smakelijk uitzien. Dat kan ik wel met ze eens zijn. Maar stap met een grote stap over die drempel en begin er gewoon eens aan. Je zult zien dat ze heerlijk zijn!

Een stapje verder met de bereiding?

Oké, klaar voor de volgende stap? Nadat je de mosselen hebt gekookt, haal je het vlees uit iedere schelp. Haal de mosselen dan door een geklutst ei en wat paneermeel en frituur ze héél kort. Of… haal de mosselen uit de schelp en bak ze in de pan met een (extra) uitje en wat blokjes salami. Daarna kun je ze prima verwerken in een warme salade met diverse soorten sla, mais, paprika en een cocktailsausje. Je kunt met mosselen alle kanten uit. Het is maar net wat jij ervan weet te maken.