Wil je ook de wind door je haren voelen wanneer je op het water zit? Of ben je misschien wel van plan om een keer iets avontuurlijker op vakantie te gaan? Dan is een zeilboot huren een super idee. Ik heb zelf vorig jaar een zeilboot gehuurd om te gaan varen naar Engeland. Dit is altijd een grote droom van mij geweest. Zo ben ik altijd gefascineerd over de Engelandvaarders in de tweede wereldoorlog. Samen met mijn oudste zoon heb ik precies dezelfde route afgelegd. Wat een avontuur was dat zeg!

 

Waar moet je rekening mee houden bij het huren van een zeilboot?

Je hebt niet voor elke zeilboot een vaarbewijs nodig. Iedereen mag deze zeilboten besturen. Dit is bijzonder leuk wanneer je bijvoorbeeld kinderen hebt. Wanneer je grotere zeilboot huurt dan is een vaarbewijs een vereisten. Persoonlijk zou ik eerst even kijken of je ergens zeilles kunt volgen. Vaak is het mogelijk deze lessen te volgen bij het verhuurbedrijf waar je ze zeilboot huurt. Zo kun je gelijk om de zeilboot oefenen welke je graag zou willen huren, super handig!

 

Waar ga je varen met je gehuurde zeilboot?

De locaties is het belangrijkste, dit zet de gehele setting voor je trip. Bedenk dus goed van te voren waar je wilt gaan varen. De keuze van je zeilboot kan hier namelijk nogal van afhangen. Zo dien je rekening te houden met de grote en zeewaardigheid van de boot. De keuze dient hier altijd op te vallen wanneer je de Noordzee opgaat zoals ik dat deed. Daarnaast moet je ook kijken hoe diep de boot in het water ligt zodat je zeilboot niet vastloopt wanneer je in ondiep water vaart. Echter biedt een kleiner schip ook veel voordelen. Zo zijn deze zeilboten een stuk wendbaarder, een uitstekende keuze om het zeilen te leren op bijvoorbeeld een rivier of meer. Mocht je niet helemaal zeker zijn van je eigen zeilkunsten dan is een zeilboot met motor ook zeker aan te bevelen. Mocht het de wind iets te hevig worden of ben je het varen op windenergie even zat, dan kun je gewoon rustig verder dobberen met de motor.