Wanneer je aan verkeersregelaars denkt, dan denk je vaak aan festivals of een omleiding. Want daar worden deze mensen vaak ingezet. Zo kunnen zij alles in goede banen lijden. Maar waar moet een verkeersregelaar eigenlijk allemaal aan voldoen voordat hij aan het werk mag? Want dat is wel zo, een verkeersregelaar, dat is zijn werk. Je hebt ook de verkeersbrigadier, die doet het vrijwillig en heeft geen opleiding ervoor gedaan. Deze twee worden vaak door elkaar gehaald terwijl er toch een verschil in zit.

Maar wat is een verkeersregelaar nou eigenlijk?

Een verkeersregelaar, ook wel weginspecteur op autosnelwegen genoemd, is in Nederland een werkend persoon die bevoegd is om instructies op te dragen aan weggebruikers. Je hebt dan ook nog eens verschillende verkeersregelaars om het moeilijk te maken, maar eigenlijk maken we het hiermee makkelijker. Want zo heb je de beroepsmatige verkeersregelaars. Die zijn in het bezit van een verklaring omtrent het gedrag en heeft ook zijn aanstellingspas bemachtigd via de Rijkswaterstaat. Op deze pas staat of de persoon in kwestie regionaal of landelijk bevoegd is. Onder rijkswaterstaat vallen ook nog ongeveer 260 weginspecteurs, deze zijn in dienst om incidenten op de autosnelweg af te handelen. Deze mensen zijn in het bezit van een diploma voor verkeersregelaar. En als laatste heb je dan ook nog de evenementen verkeersregelaars. Zij krijgen een instructie via e-learning en mag hierdoor ook alleen op de aangewezen dagen tijdens het event het verkeer regelen volgens de taakinstructies van de organisator van het festival.

En zoals je leest, zijn alle verkeersregelaars in Nederland in het bezit van een diploma, anders mogen zij niet actief zijn om dit werk te volbrengen. Iedereen kan een opleiding tot verkeersregelaar volgen en daardoor ook, wanneer geslaagd, de functie uitvoeren. Het voordeel is wel, je bent altijd lekker in de open lucht aan het werk. Wie weet is een functie als verkeersregelaar wel iets voor jou? Het is altijd het overwegen waard natuurlijk.

Of heb jij een andere baan waar jij over droomt om later te beoefenen? Is dat nog steeds de baan die jij als klein kind zei te willen worden? Weinig mensen worden echt wat ze als kind zeiden, want ja niet iedereen kan prinses of prins worden helaas. Maar wanneer jij bijvoorbeeld politie of brandweerman zei, dan is jouw kans groter om dat waar te maken. Wat wordt jouw beroep later?