Wat vroeger werd gezien als ontzettend zweverig, begint de laatste tijd een veel groter podium te krijgen. Alles wat nieuw en alternatief is, vinden we raar – maar zodra we er aan wennen en het toegankelijker wordt, groeit populariteit al snel enorm als een tijdelijke trend. Waar we vroeger mensen verdronken voor het zijn van heksen, maken we mensen later weer belachelijk voor zweverige drankjes en crèmes. Ondertussen zijn we als een geheel steeds enthousiaster worden over alternatieve geneesmiddelen en supplementen. Of die markante middeltjes werken, weten we helaas nooit zeker.

Je zou denken dat niks uit de natuur je écht veel kwaad kan doen. Dat is natuurlijk niet helemaal waar. Ook in de natuur komen dingen voor die niet goed zijn voor de mens. Daarnaast zullen de meeste kruiden en voedingssupplementen ook zeker niet snel de rol overnemen van echte medicatie. Desondanks zweren een behoorlijk aantal mensen erbij dat bepaalde kruiden, vitamines en supplementen hen helpen zich beter in zijn vel te voelen. Vandaag nemen we curcuma onder de loep. Is dit een markant middeltje of gewoon een specerij en niets meer?

Curcuma: een veelzijdig Indiaas kruid

Curcuma is een kruid dat in de eerste plaats veel als smaakmaker gebruikt wordt in gerechten. Een curry-gerecht, een salade of zelfs in thee: je komt het overal tegen. De specerij heeft een aparte smaak, maar kan in een groter geheel zoals een gerecht erg veel toevoegen! Curcuma komt van een wortel. Deze wortel ziet er van buitenaf niet al te interessant uit. Wanneer je de wortel echter opensnijdt, dan blijkt die knalgeel te zijn! Om die reden is dit specerij ook populair in veel gerechten, omdat het een diepe gele kleur toevoegt.

Markant middeltje?

Er zijn mensen die dit kruid niet alleen gebruiken om hun gerecht wat smaakvoller te maken. De werking van curcuma als genezend middel is uiteraard helemaal nog niet bewezen. Dat weerhoudt mensen niet om te beweren dat het allerlei werkingen heeft als markant middeltje. Zo zou het helpen tegen ontstekingen, voor een lager cholesterol, betere en meer gereguleerde spijsvertering. Of dit nou echt ligt aan de werking van het specerij, er sprake is van een placebo effect of het simpelweg ‘gezonder worden’ door het soort gerechten waar je het in verwerkt: niemand weet het. Curcuma heeft voor zover nu bekend is in ieder geval geen negatieve werkingen. Daarom denken veel mensen “baat het niet, dan schaadt het niet”. En laten voedingssupplementen nou precies dat zijn: iets wat toevoegt aan de voeding die je verder binnenkrijgt.

Doe je research!

Slik jij dit soort voedingssupplementen of sta je op het punt ermee te beginnen? We raden natuurlijk niet aan om ieder middel zomaar te proberen. Ondanks dat sommige middelen niet schadelijk zijn op zichzelf, kunnen er altijd wisselwerkingen plaatsvinden. Raadpleeg daarom eerst je arts voor je begint met voedingssupplementen slikken!